Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2012 01:52 - Идва края на Американската хегемония
Автор: rusofil Категория: Политика   
Прочетен: 3983 Коментари: 3 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Франция и Великобритания абдикираха покрай кризата около Суецкия канал. Днес, близо 60 години по-късно, нещо подобно се случва с Америка.Тогавашният египетски диктатор Насър национализира Суецкия канал и откъсна Европа от петрола в Персийския залив. Впоследствие Франция и Великобритания се съюзиха с Израел в опит да си възвърнат канала и правото на свободно преминаване през него. Но когато Насър беше победен с военни средства, в играта се намеси Вашингтон: САЩ заявиха, че нямат намерение да крепят британското и френското колониално господство в света и заплашиха Лондон, че ще започнат да разпродават американските резерви в британски лири, което би съсипало британската икономика. Лондон и Париж набързо подвиха опашки, с което на практика се сбогуваха с ролята си на Велики сили в световната политика.imageНещо подобно се случва в момента с Америка. Когато преди 10 години САЩ нахлуха в Ирак, мнозина експерти видяха в това символ на американската хегемония в световен план - един вид доказателство, че никой глобален играч не е в състояние да оспори доминиращата роля на Америка в света. Днес същият този свят е различен, а САЩ са страна в упадък. И май все повече наближава онзи съдбовен момент, в който Вашингтон ще трябва да предаде щафетата на Пекин - същата тази щафета, която навремето беше поел от Лондон.
Ако продължи по пътя на своето "европеизиране", Америка би станала още по-нединамична, още по-скептична в икономически план и още по-неамбициозна в политически смисъл.
Сигурността в Европа през последните десетилетия се крепеше именно на факта, че Америка не приличаше на Европа. А благосъстоянието на европейците бе гарантирано от това, че американците бяха разпънали над Европа един много скъп спасителен чадър, който самите те плащаха. С парите, които пестяха от военни разходи, европейците успяха да си изградят едни социални държави, каквито до този момент светът не познаваше. И макар Европа да дава смешно малко пари, за да защитава с военни средства своето благосъстояние, европейският модел е на изчерпване. В интерес на цяла Европа е Америка да не допуска голямата европейска грешка - в противен случай залезът на целия Западен свят е необратим.




Гласувай:
5


Вълнообразно


1. анонимен - Ти си поредното доказателство
01.09.2012 13:49
че русофилството и американофобията вървят ръка за ръка.Едното не може без другото.Противоборството между САЩ и СССР отиде в историята със сгромолясването на Съветския съюз.Светът стана еднополюсен, а в Русия текат сипаратистки движения, които се резрестват и които ще доведат до разпад на РФ.Но ти бъркаш,като си мислиш,че геополитическото противоборство на ХХІ век ще бъде между САЩ и Китай.Големия геополитически сблъсък ще бъде между Китай и Русия при който сблъсък Русия ще се разпадне , а Сибир ще стане китайски.
цитирай
2. анонимен - ot juli
03.09.2012 23:58
дрън дрън та пляс англия и америка са най еврейските страни на земята още от 15 век насам-мисли бре човеко !!
цитирай
3. krumbelosvet - Постът започва с полуистина
22.03.2017 16:14
Постът започва с полуистина, което си е цяла лъжа. СССР заплаши Англо-френско-израелските агресори с атомно оръжие, а САЩ не се противопоставиха на СССР. Това реши въпроса. Останалата част на поста е от същата класа на "истинност".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rusofil
Категория: Политика
Прочетен: 161570
Постинги: 31
Коментари: 219
Гласове: 59
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930