Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2012 15:15 - Долара губи все повече позиции, Рублата новата световна резервна валута
Автор: rusofil Категория: Политика   
Прочетен: 3182 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 30.08.2012 02:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Какво е общото между древноримския денарий, испанския реал и британската лира? Всички те са били основната валута на своята епоха, докато постепенно упадъкът ги е подял дотолкова, че да отлетят в небитието. Съдба, която мнозина чертаят и на техния наследник долара.
Докато вторичните трусове на глобалната икономическа криза, която разтърси света миналата есен, още не са затихнали, все по-отчетливо се чуват призивите за нова водеща валута. В началото на седмицата британският в. "Индипендънт" наля масло в огъня със статията си за таен заговор между държавите от Персийския залив, Русия, Китай, Япония и Франция. Те обсъждали да се сложи край на разплащането с долари в търговията с петрол и вместо това да се използва кошница от валути, включваща японската йена, китайския юан, еврото, златото и нова единна валута на страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив, в който влизат Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Кувейт и Катар. "Смъртта на долара" озаглави материала си британското издание. "Неумолима, но не внезапна", отговори му с пространствен анализ Ройтерс.
Желание за друга международна разплащателна единица в последно време изразяват Бразилия и Индия. Вече има и първенец в тази област - от известно време Иран върти сделките си с петрола в евро. Въпреки че информацията на "Индипендънт" бе опровергана от представители на нарочените за конспираторки страни, бомбата вече е хвърлена.
Всъщност въпросът за долара в петролната търговия е само част от големия дебат за

  image

 

статута му като световна резервна валута

 

 

Спекулациите за смъртта на щатската парична единица всеки път, щом е слаба, и за търсенето на заместник не са от вчера. И както показва опитът, досега са се оказвали преждевременни. Финансовата криза и сривът на долара обаче отново повдигнаха идеята за намирането на алтернатива. Правителствата по света са обезпокоени, защото виждат как доларовите им резерви се обезценяват. Според статистиката 65% от всички валутни резерви в света са в долари. Други 26% са в евро, 4% - в британски лири, 3% в йени и още 3% в други валути. Ако сегашната система е на системи, кой може да я излекува? Идеите се въртят около резервна валута, базирана на златото, конвертируемите стоки, юана, еврото или рублата, или пък на кошница от всички.
Бразилия, Русия, Индия и Китай (групата БРИК) стават все по-настоятелни в исканията си за нова световна резервна валута. По принцип четирите се опитват да увеличат натиска за получаване на по-голямо влияние в световната финансова система. Те са сред най-големите притежатели на американски правителствени облигации и наскоро техните лидери обявиха, че централните им банки намаляват доларовите си активи. Според критиците обаче валутите на БРИК не са дорасли да станат водеща парична единица. Не е ясно и как ще се разберат Русия и Китай, които иначе са конкуренти. За първи път обаче към призивите на четирите държави за нова резервна валута се включи и голяма международна организация като ООН. Оттам също апелират към замяна на долара след срива на щатския ипотечен пазар. Дори президентът на Управлението за федерален резерв на САЩ Бен Бърнанке, който доскоро бе категоричен за бетонираните позиции на долара, призна, че статутът му като водеща световна валута може да бъде застрашен в дългосрочен план. На срещата на Г-8 през юли руският президент Дмитрий Медведев предложи

 

 

с отговорната задача да се нагърби рублата

 

Далеч по-умерен е руският финансов министър Алексей Кудрин. Той твърди, че теоретично международна резервна валута може да стане само юанът, като за това ще са необходими 10 години. Но уточнява, че засега доларът е без конкуренция.
Наскоро гуверньорът на централната банка на Китай Джоу Сяочуан заби пореден пирон в ковчега на долара с предложението като основна световна валута да се лансират специалните права на тираж (СПТ) на Международния валутен фонд. Тревогата на Китай от обезценения долар е разбираема предвид факта, че това е страната с най-големи доларови резерви в света. Пекин се намира в патова ситуация. От една страна, трябва да редуцира доларовите си активи, но ако го направи прекалено бързо, ще предизвика онова обезценяване, от което се опасява. Ето защо китайците явно са заинтересувани промяната да стане постепенно през следващото десетилетие. Предлаганите като алтернатива СПТ по своята същност са изкуствено създадена кошница от валути, в която участват с различна тежест доларът, еврото, британската лира и японската йена, и са използвани от МВФ за разплащания. Тази кошница от валути се преразглежда на всеки 5 години, като следващото такова преразглеждане ще бъде през 2010 г. Според последното разпределение доларът има 44% тежест в кошницата, еврото - 34%, и по 11% за йената и лирата. Така се гарантира стабилността на валутата и намалява рискът от рязко поскъпване и падане на цената. Китай предлага в кошницата на СПТ да се прибавят валутите на всички водещи икономики, като задължително сред тях да е юанът. Тази идея среща подкрепата на Нобеловия лауреат за икономика и бивш директор на Световната банка Джоузеф Стиглиц. Икономисти обаче коментират, че САЩ ще блокират в Международния валутен фонд
опитите на Китай да отнеме доминиращата роля на долара чрез СПТ








Гласувай:
3



1. bolimefara - ...
25.08.2012 16:43
Само, че искаш или не искаш, долара е световната резервна валута, а не рублата.Последните 2 десетилетия, Русия 2 пъти обяви фалит и руснаците, като луди заменяха рублата с "тоалетната хартия"(долара), защо ли?
цитирай
2. анонимен - русофил
29.08.2012 18:53
Толкова си абсурден с твоите публикации,че започвам да те възприемам като шегаджия, т.е.несериозно.Ставаш за смях.
цитирай
3. rusofil - ...
30.08.2012 02:20
и какво му е абсурдното?всеки вижда, че долара си заминава, Китай, Русия и още други големи държави се опитват да го заменят, а коя валута ще е най-добрата да я замести, освен тази на най-великата страна на света?.........
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rusofil
Категория: Политика
Прочетен: 161674
Постинги: 31
Коментари: 219
Гласове: 59
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930